středa 1. září 2010

Zátoka Ha Long

Za Halong by měly mluvit hlavně vobrázky. My jich moc neudělali. Tak aspoň stručně slovy. Ráno máme v plánu vstát minimálně o hodinu a půl dřív, abysme se cestou na loď stihli pohodlně nasnídat. V agentuře máme být v osm, takže vstáváme ve tři čtvrtě na osm, bleskově všechno naházíme do batohů, eště bleskovějc se odubytováváme, v běhu kupujeme rohlík, a v osm sme jako jediný v agentuře. Po půl hodině přichází eště jeden divnej Belgičan, po hodině přijíždí naplněnej minibus, a odváží nás směr přístav. V přístavu procházíme plovoucí restaurací, rybí farmou po uzoučkejch lávkách, vyhupujeme se na trochu zchátralou loď kotvící vedle krásný lodi z obrázků z agentury, a za lehkýho mrholení vyrážíme. Během prvních párset metrů plavby začíně opravdicky pršet. Dan si cestu moc užívá. Prej je mu blbě, pořád vzdychá, ale během pár minut usíná, a je klid. Budim ho na první procházku po jeskyni, pak druhou procházku po jeskyni, uděláme pár mysteriózních obrázků Ha Long v dešti, obědváme docela fajný ryby, závitky, olihně, rejži špenát a tak, Izraelci si vaří košer polívku z pytliku v košer hrnci s košer kuskusem. Pak je v plánu kayaking. V silnym dešti s trochou hromů a blesků zvláštní zážitek. Eště mokrý si ujišťujem, co tušíme už od rána, že dvoudenní tůru sme si z celý lodi zaplatili jenom my. Pro zbytek výpravy doráží loď zpátky do přístavu. Nám se vaří večeře, a počasí se krásně jasní. V podvečer vznikaj první obrázky Ha Long bay bez deště. Romanticky večeříme, je nám připraveno lože, my vytahujem sedmičku vodky Ha Noi, tu kolem osmý hodiny dorážíme, v půl devátý už sme v limbu. Ráno v šest snídám mravence, kterej se mi debil motal kolem držky, a já ho rozespalej zdlábnul. Kyselej. Posádka nám vaří opravdickou snídani, nudlovou polívku s krevetama. Domlouváme si u kapitána lišácky, že nás neodvezou zpátky na ostrov, ale přímo do Ha Long city, kde máme v plánu chytit bus do Ninh Binh. Za to nás pak ovšem náležitě zkásnou. Vyrážíme! To už svítí sluníčko. Na loď nám přivázali kayak, a hurá vstříc dalším romantickejm zážitkům. Za sluníčka a jasný oblohy vypadá zátoka trošku jinak. Opalujem se na střeše, moc obrázků neděláme, páč sme už taky řádně unavený. Doplouváme do ňáký laguny, kde nás sázej na kayak, a ženou nás do jeskyní. Těma proplouváme, a nacházíme krásný zátočinky plný vodpadků. Jedna jako druhá. Cestou zpátky k lodi potkáváme hejno jarních závitků, asi zbytky od večeře. Na lodi nás čeká voběd. Krabi, zelí zase ňáká oliheň rejže.. Dost šmačný! Odváží nás do přístávku u jeskyně, tam nás přebírá asi desetinásobně větší loď. Na tý zvládáme cestu do na dohled vzdálenýho Ha Long city za pěkný tři hodiny. Tam eště v přístavu lovíme mototaxi na busnádraží, za půl hodiny už sedíme v minibusu do Ninh Binh. Asi stopadesát kilometrů, čtyři hodiny čistý hrůzy. Celou cestu v protisměru, klakson si moc neodpočinul..

ňáký fota

2 komentáře:

  1. Zdravím trouby na cestách, zatím obstojně kopírujete naši loňskou trasu (nevěřila bych, že ta rozhledna ještě rok vydrží), tak si na bráchovo doporučení oživuju vzpomínky a bavím se vašimi postřehy. V Ninh Binu jsme udělali skvělou zkušenost s Queen mini hotelem. Hlavně díky majiteli a jeho ženě, která mimochodem mluví celkem slušně německy a ráda si prosviští slovíčka. A dělá skvělou sladkokyselou rybu! Jinak v okolí doporučuju hlavně Cuc Phuong, ale chce to víc času, minimálně vyrazit hodně brzy ráno. Pokud budete pokračovat na jih, tak ůžu poskytnout tipy na Hue, Hoi an, Nha Trang a Dalat. Užívejte výlet, Tereza (od Petra)

    OdpovědětVymazat
  2. Na to, že jste oba liknavý flinkové, to píšete moc hezky... Jen teda těch fotek by mohlo bejt víc. Ale doufám, že uděláte promítání a ten slíbenej kotel kimchi (Honzo!!) až přijedete :)
    Vali

    OdpovědětVymazat